Aiud > Aiudul > Aiudul > CetateniDeOnoare > CetateniOnoare_IacobButa  
Imagine bară de titlu pentru pagina Web Part
CetateniOnoare_IacobButa

informatii Aiud, Alba, Romania, Europa
Tipar Font - Font +
Aiud > Aiudul > Aiudul > CetateniDeOnoare > CetateniOnoare_IacobButa

 IACOB BUTA

Cetatean de onoare al municipiului Aiud

     S-a nascut la 17 octombrie 1944 în satul Podeni, comuna Moldovenesti, judetul Cluj, în familia lui Iacob si Veronica Buta. A fost declarat, postmortem, cetatean de onoare al municipiului Aiud.
     REPERE BIOGRAFICE:
Data si locul nasterii: 17 octombrie 1944
Studii: scoala profesionala la Turda,
liceul seral la Mihai Viteazul din Turda
     Dupa absolvirea scolii generale a urmat o scoala profesionala la Turda si a devenit muncitor la Fabrica de sticlarie. Între anii 1962-1964 a urmat cursurile liceului seral la Mihai Viteazul din Turda, apoi a fost încorporat în armata. Între anii 1966-1968 a continuat studiile liceale, în ultimul an fiind elev la Liceul Avram Iancu din Aiud.
      Între 1969-1973 a fost student al Facultatii de Filologie din cadrul Universitatii Bucuresti.
     Ca profesor, la Scoala Generala din Ciumbrud pâna în 1990 si apoi la Grupul Scolar „Avram Iancu”, iar din 1995 la actualul Colegiu National „Titu Maiorescu”, a participat la manifestarile culturale, în special literare, convins ca actul de cultura e o datorie a fiecarui dascal.
     A publicat diferite materiale în „Tribuna învatamântului, Examene, Vatra, Pasii Profetului, Desteptarea, Curierul, Unirea, Aiudul literar, Zorile, Pagini Aiudene, Aiudul si cartea, si Inter – Art”.
     A scris si a publicat, ocazional, versuri si eseuri. Cu eseul „Ciclic” a participat la Concursul de creatie literara organizat în „Zilele Rebreanu”, obtinând un premiu. A publicat în volumul „Caietele Rebreanu” Editura „Scoala Albei”, 2000. Inclus, cu poeme, în antologia bilingva „Cuvinte zidite în tacere”.
     A participat la realizarea manifestarilor: Zilele Culturale „Liviu Rebreanu” editiile I –XIII, Colocviile de literatura: „Poezia secolului XX” editiile I –X, Ceasul de taina al poeziei: Mihai Eminescu, Cenaclul de literatura si arte, simpozionul „Eminescu” organizat în cadrul Taberei Internationale de Arta Plastica „Inter-Art”, sub egida UNESCO.
     A fost presedintele Despartamântului „Ovidiu Hulea” Aiud al ASTRA. A editat revista despartamântului: „Aiudul si poezia”, materiale de prezentare despre Livia si Ovidiu Hulea; a adus Aiudului, în copie, publicatiile: „Zorile”, „România Literara” etc.
     A jucat în trupa de teatru a Casei de Cultura Aiud obtinând premiul pentru interpretare masculina. Piesa „Profesorul”, în care interpreta rolul principal, pusa în scena în 1988, avea sa fie scoasa din repertoriu dupa prima reprezentatie.
     A murit la 11 martie 2004, la Aiud.

Pagina modificata la: 18.12.2009
AiudulMeu.ro


NEWSLETTER
Cautare GoogleAcest site nu reprezinta în mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Întreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor site-ului web.
Reprezentanta Comisiei Europene în România
© Copyright 2004-2009 Primaria municipiului Aiud, Compartiment Strategii de Informatizare. Toate drepturile rezervate. Implementare si design: Indsoft. Sugestii si comentarii: informatica@aiud.ro.