Aiud > Aiudul > Aiudul > CetateniDeOnoare > CetateniOnoare_PetreMirceaCenusa  
Imagine bară de titlu pentru pagina Web Part
CetateniOnoare_PetreMirceaCenusa

informatii Aiud, Alba, Romania, Europa
Tipar Font - Font +
Aiud > Aiudul > Aiudul > CetateniDeOnoare > CetateniOnoare_PetreMirceaCenusa

 PETRE MIRCEA CENUSA

Cetatean de onoare al municipiului Aiud

      Om de o remarcabila cultura, daruit pâna la uitarea de sine pe tarâmul culturii si al educatiei multor generatii de elevi în care a sadit dragostea pentru limba româna, deschizându-le acestora ferestre spre cunoasterea clasicilor literaturii române.
     Prof. Dr. Mircea Cenusa, a fost si ramâne o personalitate culturala complexa, a carui nume se alatura cu cinste numelor altor cercetatori si istorici literari recunoscuti pe plan national.
     În familia lui Grigore si Eugenia Cenusa, originari din Bucovina, se naste la 28 septembrie 1941 la Iasi, fiul Petre Mircea. Nevoiti sa se refugieze din Iasi, în 1944, familia Cenusa se stabileste definitiv la Ocna Mures. Aici, tatal îsi continua meseria de profesor de limba franceza pâna la pensionare, decedând în 1997.
     Mircea Cenusa, urmeaza cursurile scolii primare, gimnaziul si liceul în Ocna Mures, sustinând în 1959 examenul de bacalaureat. Încearca sa urmeze Facultatea de Chimie din Cluj, dar este respins pe baza „Dosarului”, motiv pentru care frecventeaza cursurile Scolii Tehnice Post Liceale de Chimie din Ocna Mures. La absolvirea acesteia, se ambitioneaza si reuseste la examenul de admitere al Facultatii de Filologie din cadrul Universitatii din Timisoara la sectia de limba româna principal si limba germana secundar, pe care o termina în 1966, obtinând licenta în filologie cu media 9, sustinând la examenul de stat, lucrarea „Poezia Magdei Isano”.
     Îsi satisface stagiul militar la o unitate de infanterie din Otopeni.
     Începând cu toamna anului 1967 si pâna în 1990 a fost profesor de limba si literatura româna la liceul „Avram Iancu” din Aiud, astazi Colegiul National „Titu Maiorescu”, preocupat fiind în permanenta sa sadeasca în sufletele elevilor, dragostea pentru limba româna, pentru valorile literaturii nationale, stimulând si îndrumând în acelasi timp creatia originala a elevilor prin cercul literar pe care l-a condus timp de aproape 20 de ani.
     În 1972 cu prilejul aniversarii a 50 de ani de la înfiintarea liceului „Titu Maiorescu” al carui prim director a fost Ovidiu Hulea, profesorul Mircea Cenusa editeaza monografia liceului.
     Preocupat în permanenta de autoperfectionare se înscrie în 1972 la examenul de doctorat la Facultatea de Filologie a Universitatii din Cluj. Dupa o munca de cinci ani sub conducerea stiintifica a prof. Iosif Pervain, obtine în 1977 titlul de doctor în filologie cu teza „Gândirea” - studiu monografic.
     În 1974 se casatoreste cu Alexa Cornelia, desenatoare la Cooperativa „Record” din Aiud, astazi instructor de arta decorativa si vestimentara la Palatul Copiilor din Alba Iulia. Traieste o mare bucurie, când la 8 ianuarie 1985 se naste fiica lor Mihaela Eugenia.
     Scrie si publica în permanenta studii si articole în revistele de cultura, face cercetari personale asupra operelor unor clasici români, participa la simpozioane, sesiuni, dezbateri, tine conferinte.
     În decembrie 1989 este ales în Consiliul Provizoriu al Frontului Salvarii Nationale din Aiud si responsabil al sectorului învatamânt - cultura. În aceasta ultima calitate la 29 decembrie 1989 editeaza primul numar dintr-o noua serie a ziarului „Zorile”, publicatie libera a cetatenilor orasului Aiud, preluând titlul ziarului condus de Ovidiu Hulea, aparut la 1 decembrie 1923 – cea dintâi gazeta româneasca în Aiud.
     Ca o recunoastere a activitatii culturale si scriitoricesti, la 5 februarie 1990 oamenii de cultura si scriitorii din judetul Alba l-au ales presedinte al Comisiei pentru Învatamânt si Cultura în cadrul C.P.U.N. al judetului Alba. Desi conditiile din acea perioada erau deosebite si dificile, a încercat sa îndrume si sa sprijine activitatea institutiilor de învatamânt si cultura din judet.
     Apreciindu-i-se activitatea depusa, Ministerul Culturii îl numeste cu data de 16 iunie 1990 consilier sef al Inspectoratului Judetean de Cultura Alba.
     La initiativa Casei de Cultura din Aiud privind organizarea Festivalului „Rebreanu”, în calitate de consilier sef, dar si de cercetator care a studiat viata si opera lui Liviu Rebreanu, sprijina si sustine financiar si moral primele doua editii ale acestor zile culturale, apreciind importanta nationala a acestei manifestari, aducându-si contributia la organizarea ei, dar si participarea efectiva cu comunicari în cadrul sesiunilor. Este prezent la fiecare editie a acestei manifestari, surprinzând asistenta cu subiecte inedite, rod al studiilor si cercetarilor consecvente si competente pe care le-a facut. Scrie si publica despre Liviu Rebreanu si familia sa, articole si studii în presa de specialitate, publica volumul „Familia Herdelea” în 1995 la editura „Scoala Albei”.
     A participat la numeroase lansari de carte prezentându-si volumele sau vorbind despre cartile altor scriitori, a raspuns pozitiv invitatiilor si la alte manifestari cultural-literare, a participat la Colocviile de literatura „Poezia Secolului 20” toate organizate de Casa de Cultura „Liviu Rebreanu” din Aiud.
     A initiat Colocviile „Aron Cotrus” de la Blaj, a amplificat si diversificat activitatea din cadrul Festivalului „Lucian Blaga” de la Sebes, a sprijinit în calitate de consilier sef institutiile de cultura din judet împiedicând desfiintarea acestora din lipsa fondurilor financiare.
     A fost unul dintre cei care s-au zbatut si au contribuit efectiv la înfiintarea Universitatii „1 decembrie” la Alba Iulia. În cadrul acesteia a predat în anul universitar 1991-1992 cursul „Istoria culturii si civilizatiei”, iar în anul 1992 -1993 cursul „Istoria Literaturii române” din cadrul Facultatii de Filologie. În cadrul Universitatii din Alba Iulia a functionat pâna în anul 1996, când a devenit profesor titular de limba si literatura româna la Colegiul „Horia Closca si Crisan” din Alba Iulia, educând alte generatii de elevi.
     Pâna în ultima clipa a vietii sale a fost un dascal iubit si apreciat de elevi si colegi, un om de o vasta cultura care a lasat în urma sa numeroase volume, articole si studii, publicate în reviste de specialitate, dar si multe lucrari ramase neterminate sau în prag de publicare.
     S-a stins la 11 noiembrie 2000 cu numai câteva zile înainte de cea de a 10-a editie a Zilelor Culturale „Liviu Rebreanu” pentru care se pregatea intens, documentându-se cu doar o saptamâna înainte de sfârsitul tragic, la Bucuresti, la Biblioteca Nationala si Muzeul Literaturii.
     Prin Hotarârea Consiliului Local nr. 116/2002, Mircea Cenusa a devenit cetatean de onoare al municipiului Aiud.

Pagina modificata la: 18.12.2009
AiudulMeu.ro


NEWSLETTER
Cautare GoogleAcest site nu reprezinta în mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Întreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor site-ului web.
Reprezentanta Comisiei Europene în România
© Copyright 2004-2009 Primaria municipiului Aiud, Compartiment Strategii de Informatizare. Toate drepturile rezervate. Implementare si design: Indsoft. Sugestii si comentarii: informatica@aiud.ro.