Aiud > Aiudul > Aiudul > DescriereaMunicipiului  
Imagine bară de titlu pentru pagina Web Part
DescriereaMunicipiului

informatii Aiud, Alba, Romania, Europa
Tipar Font - Font +
Aiud > Aiudul > Aiudul > DescriereaMunicipiului

 Descrierea municipiului

Municipiul Aiud este asezat în culoarul depresionar axat pe cursul mijlociu al Muresului, la contactul celor trei mari unitãti geografice: Câmpia Transilvaniei, la N-E, Podisul Târnavelor, la S-E si Muntii Apuseni, la Vest, la o distantã de 70 km de Cluj Napoca si la 35 km de Alba Iulia.

Coordonatele geografice sunt paralela 46o 10’ latitudine nordicã si meridianul 23o 43’ longitudine esticã. Cota de altitudine, 258 m în centru, 270 m pe dealul Cocosu, 367 m pe Dealul de Strajã (la releu). Suprafata municipiului este de 142,2 km2. Aiudul este asezat de o parte si de alta a soselei nationale Bucuresti - Cluj - Oradea, a liniei ferate cu aceeasi rutã, pe malul drept al Muresului, la nici 20 de km de masivul muntos Pleasa (1259 m). Municipiul e strãbãtut de Valea Aiudului, care vine din munte pentru a se înfrãti cu Muresul. Muresul în aceastã zonã a Aiudului curge linistit, printr-o albie mãnoasã, oferind locuitorilor o bunã sansã pentru practicarea agriculturii din cele mai vechi timpuri, mai ales a grãdinãritului.

Soarele, din momentul rãsãritului, scaldã luminos dealurile din împrejurimi, împodobite gospodãreste cu vitã de vie nobilã si pomi fructiferi, radiind toatã ziua asupra orasului. Cãtre searã asfintitul conferã o priveliste de un farmec extraordinar. Scãpat dincolo de munti, soarele rãspândeste o luminã rosie difuzã, realizând o imagine tonicã, un contrast cromatic ce se estompeazã treptat, odatã cu sosirea noptii.

Harta Aiud

Pagina modificata la: 21.12.2009
AiudulMeu.ro


NEWSLETTER
Cautare GoogleAcest site nu reprezinta în mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Întreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor site-ului web.
Reprezentanta Comisiei Europene în România
© Copyright 2004-2009 Primaria municipiului Aiud, Compartiment Strategii de Informatizare. Toate drepturile rezervate. Implementare si design: Indsoft. Sugestii si comentarii: informatica@aiud.ro.