poca-header

Municipiul Aiud

Monumentul Studenților

Monumentul Studenților
CONTACT
str. Gheorghe Doja


Este cel mai vechi monument public din oraș, stilul fiind caracteristic perioadei din jurul anului 1900.
A fost ridicat în parcul orașului (pe Dealul Capelei), în memoria studenților Colegiului Național „Bethlen Gabor” căzuți în luptele cu armatele habsburgice din anul 1704. Astfel, la comemorarea a 200 ani de la acele evenimente, monumentul prezentând valoare de istorie locală.
Construit în formă de baldachin și executat în piatră, monumentul are cupola susținută de patru coloane zvelte, iar în vârf o urnă cu draperie. Coloanele sunt sprijinite pe un soclu, la care urcă câteva trepte. În spațiul din interiorul coloanelor este așezat un altar de piatră, având pe platformă emblema ovală a Colegiului Național „Bethlen Gabor”, în câmpul căruia este amplasată o carte deschisă, cu coperțile așezate pe două baghete încrucișate, iar lateral sunt dispuse câte o ramură de stejar și de măslin.
În spațiul din exteriorul medalionului, în partea superioară și inferioară, se află două inscripții în limba latină: "SANGVINE SVA SVPREMA LEGE SVBSCRIBANTES HIC IACENT, STUDIOSI COLEGII BETHLENIAHI A.D. MDCCIV DIE XVI MARTII", iar numele studenților comemorați sunt scrise pe laturile suportului care susțin masa altarului.


-    Text via aiudulmeu.ro

UNDE SE AFLĂ
© Primăria Municipiului Aiud 2022-2023, Toate drepturile rezervate