poca-header

Informații publice

Informații pentru investitori

10 motive pentru a investi în Aiud

10 motive pentru a investi în Aiud – Majoritatea studiilor menționează trei factori principali pe care un investitor îi caută atunci când dorește să investească într-o nouă locație: (1) infrastructura de transport; (2) disponibilitatea forței de muncă; (3) oportunitățile din locația respectivă. În jurul acestora am construit o argumentație în zece puncte pentru a scoate în evidență oportunitățile pe care le oferă municipiul Aiud.

1. Infrastructura de transport
Suntem situați în județul Alba, la 70 km distanță de Cluj-Napoca, la 100 km de Sibiu și la 225 km depărtare de granița cu Ungaria, într-o minunată depresiune în care se întâlnesc Câmpia Transilvaniei, Podișul Târnavelor și Munții Apuseni. Aiudul are conexiune la:
  • Ruta europeană E81;
  • Autostradă (operațională spre Cluj-Napoca; spre Alba-Iulia, Sibiu, Nădlac);
  • Cale ferată (două noduri feroviare în apropriere);
  • La mai puțin de 100 de km se află trei aeroporturi internaționale (Cluj-Napoca, Sibiu și Târgu Mureș).

2. Forța de muncă calificată
Înainte de 1989, în municipiul nostru funcționa un centru industrial metalurgic, găzduind o mare întreprindere care avea peste 10.000 de angajați. În prezent, din punct de vedere al forței de muncă, datele statistice ne arată că municipiul Aiud are un potențial excelent.
Populația aptă de muncă ajunge la aproximativ 15.000 de oameni doar în municipiul Aiud, iar dacă luăm în considerare localitățile de pe o rază de 25 de km în jurul Aiudului (excluzând Turda și Alba Iulia), populația aptă de muncă ajunge la aproximativ 100.000 de oameni. Existența Liceului Tehnologic Aiud și a Liceului Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” Ciumbrud reprezintă o garanție a forței de muncă calificate sau a posibilității calificării elevilor datorită sistemului de învățământ dual, ambele licee având o vastă experiență în învățământul profesional și tehnic.
Mai mult, foarte mulți aiudeni studiază în marile centre universitare situate în raza a 100 de km de Aiud (Cluj-Napoca, Sibiu, Târgu Mureș, Alba Iulia), majoritatea dintre aceștia sunt vorbitori de limbi străine (în special engleza sau franceza), iar o parte importantă și-au exprimat dorința de a se întoarce în orașul natal. De asemenea, populația municipiului Aiud este formată în procent de aproximativ 15% din maghiari, iar la Aiud funcționează unul dintre cele mai importante licee ale comunității maghiare din România, respectiv Colegiul Național „Bethlen Gábor” Aiud.

La ultimul proces de recrutare organizat de o companie privată, pentru 30 de locuri de muncă disponibile au fost depuse peste 400 de CV-uri.

3. Terenuri și hale disponibile
Dispunem de teren potrivit pentru închiriere, concesionare sau vânzare. Foarte important de menționat, fosta platformă metalurgică menționată mai sus este situată în apropierea gării, acolo regăsindu-se hale de diferite dimensiuni dotate cu toate utilitățile necesare, și poate cel mai important, întreaga suprafață este împânzită cu cale ferată. Cu alte cuvinte, bunurile produse aici, pot pleca direct din fabrică spre piețele de desfacere, pe cale feroviară. Aceste hale sau terenuri pot fi închiriate sau cumpărate.
Câteva exemple:
  • Teren proprietate publică – 2 hectare (Lot 1 – 5.363 mp; Lot 2 – 4.594 mp; Lot 3 – 3.288 mp; Lot 4 – 2.484 mp; Lot 5 – 2.465 mp)
  • Teren proprietate publică – 15 hectare
  • Teren proprietate privată – 25 hectare
  • Teren privat (aprox. 6.000 mp) cu hală (aprox. 2.100 mp)
  • Teren privat (aprox. 15.000 mp) cu hală (aprox. 11.000 mp)

4. Facilități fiscale oferite investitorilor
Facilitățile fiscale care se pot acorda sunt următoarele: reducerea de la plata impozitului pe clădiri și pentru terenul aferent (pentru investițiile nou realizate de minim 150.000 euro) pe o perioadă de 3 ani, în limita echivalentului în lei a valorii maxime de 100.000 euro acordate unei întreprinderi unice, respectiv 45.000 de euro societăților care desfășoară activitate în domeniul transportului de mărfuri. Criteriile de acordare a facilităților fiscale sunt: valoarea investiției; numărul de noi locuri de muncă generate; profil de activitate.

5. O administrație deschisă investitorilor
Administrația locală este conștientă de faptul că atunci când un antreprenor prosperă, comunitatea prosperă de asemenea. Viitorii investitori primesc astfel asigurarea că vor găsi la Aiud deschidere față de orice fel de inițiativă, precum și întregul sprijin al autorităților în identificarea celor mai bune oportunități. Garanție a acestui aspect stă buna colaborare pe care antreprenorii locali prezenți o au deja cu administrația publică.

6. Calitatea vieții
Administrația locală cunoaște faptul că pentru un viitor investitor, pe lângă factorii menționați anterior, deosebit de importantă este și calitatea vieții, astfel încât nevoile angajaților sa fie pe deplin satisfăcute. în această privință, se lucrează fără oboseală la dezvoltarea municipiului prin modernizarea grădinițelor, creșelor și a școlilor, modernizarea Spitalului Municipal, modernizarea drumurilor și a spatiilor publice, dar și la transformarea orașului intr-unul SMART. Doar în ultimii cinci ani au fost atrase fonduri europene în valoare de peste 100 de milioane de lei și suntem parteneri intr-un proiect finanțat cu suma de peste 185 de milioane de lei (Transalpina de Apuseni – drum care pleacă din centrul Aiudului).

7. Poziția geografică
La o distanță de cel mult o oră se poate ajunge în mari centre urbane precum Cluj-Napoca, Sibiu sau Târgu Mureș. Proximitatea față de aceste orașe reprezintă un atu datorită centrelor universitare existente acolo care pot însemna o forță de muncă calificată pentru compania dumneavoastră, dar și datorită aeroporturilor internaționale prezente în aceste orașe. În prezent ajungi mai repede de la Cluj-Napoca la Aiud, decât dacă ai străbate Clujul dintr-un capăt în altul.

8. Natura și turismul din jurul Aiudului
Un studiu al Băncii Mondiale arată faptul că majoritatea aiudenilor locuiesc la 5-10 minute de zone naturale. De oriunde din oraș poți ajunge în mijlocul unei păduri transilvănene  sălbatice în câteva minute. Câteva dintre zonele naturale mult apreciate sunt: – Pădurea Sloboda, Cheile Aiudului, Valea Mănăstirii, Râmeț, Rezervația paleontologica Pârâul Bobii, Tăul fără fund de la Băgău – toate sunt ușor accesibile din municipiul Aiud și reprezintă adevărate oaze de liniște în mijlocul naturii.
Județul Alba este recunoscut la nivel național pentru multitudinea traseelor turistice montane și a obiectivelor turistice. Aplicația „Munții Noștri” enumeră zeci de trasee doar în jurul municipiului Aiud. Câteva dintre zonele turistice montane sunt: zona Rimetea, Pădurea Sloboda, Cheile Aiudului, Colțești, Cetatea Trascăului, Valea Mănăstirii, Râmeț, etc. – toate găzduiesc o mulțime de trasee montane și obiective turistice care nu te vor lăsa să te plictisești în week-end-uri.

Un pasionat de istorie poate vizita chiar la Aiud una dintre cele mai bine păstrate cetăți medievale sau cel mai vechi muzeu de profil din Romania. Mai mult, Cetatea Alba Iulia sau Salina Turda, obiective turistice cunoscute la nivel internațional se află la o jumătate de oră de Aiud.

9. Istoria cultura și diversitatea
La Aiud veți găsi cel mai vechi muzeu de științele naturii din România, cea mai bine păstrată cetate medievală din Transilvania, dar și evenimente culturale de o înaltă ținută (în acest sens Asociația Municipiilor din România a remarcat Aiudul prin acordarea premiului pentru promovare culturală în anul 2019). Aiudul este un exemplu de diversitate prin conviețuirea etnică, multiculturală și multi-confesională, păstrând și astăzi caracterul cosmopolit din trecut, aici trăind comunități importante de maghiari și, într-un număr mai redus, de sași. Majoritatea tinerilor aiudeni vorbesc fluent limba engleză.

10. Proiectele care vor moderniza Aiudul în anii următori
Ca viitor partener al Aiudului este important să cunoașteți faptul că Aiudul se află într-un proces accelerat de dezvoltare. Administrația locală a reușit să câștige finanțarea unor proiecte vitale pentru un viitor prosper al comunității.

Infrastructura
  • Transalpina de Apuseni – pleacă din centrul municipiului Aiud, iar pentru cetățenii noștri va însemna modernizarea străzilor Avram Iancu și Moților. Până în prezent au fost efectuate toate lucrările care țin de infrastructura subterană.
  • Extinderea rețelelor de apă și canalizare în Sâncrai, Ciumbrud sau Aiudul de Sus.
  • Doar în ultimii 5 ani au fost modernizate peste 20 de străzi, iar în prezent sunt în curs de modernizare alte 8 străzi.
Green
  • Întreg municipiul Aiud, inclusiv localitățile componente și aparținătoare vor beneficia de iluminat public pe LED.
  • Vor fi construiți aproximativ 15 km de piste pentru biciclete.
  • Transportul public în comun va fi efectuat cu 16 autobuze electrice, iar administrația mizează pe utilizarea bicicletei ca mijloc de transport în municipiu prin achiziționarea unui sistem de bike sharing.
Sport, educație și sănătate
  • Se afla în implementare construcția unei noi baze sportive.
  • Spitalul Municipal Aiud va fi modernizat printr-un proiect care a fost finanțat cu 18 milioane lei.
  • Liceul Tehnologic Aiud a primit o finanțare de 16 milioane de lei pentru modernizare. O noua grădiniță se află în construcție, o altă grădiniță va fi modernizată și se va construi o creșă.
Acestea sunt doar câteva dintre proiectele care vor moderniza Aiudul. Vă invităm să le descoperiți și pe celelalte.
 
© Primăria Municipiului Aiud 2022-2023, Toate drepturile rezervate