poca-header

Municipiul Aiud

Monumentul „Calvarul Aiudului”

Monumentul „Calvarul Aiudului”
CONTACT

Monumentul „Calvarul Aiudului” este situat în „Râpa robilor” sau „Dealul robilor”, numele sub care este cunoscut locul în care au fost îngropați deținuții decedați în penitenciarul din Aiud.
Amplasat în partea de sud-vest a municipiului Aiud, monumentul înalt de 18 metri, lat de 6 metri și lung de 27 metri, are amplasat deasupra 14 cruci de 6 metri, pe două șiruri îmbinate, peste care s-a așezat o cruce mare puțin înclinată. Simbolizează suferințele îndurate de cei întemnițați de comuniști în penitenciarul din Aiud, cele 14 cruci reprezentând martirii ce duc pe umerii lor crucea cea mare - suferința neamului românesc. Pe brațele crucii mari sunt două găuri, simbol al ochilor plânși îndreptați spre Dumnezeu, singurul sprijin al deținuților.
În 1992 Asociația Foștilor Deținuți Politici din România, filiala Alba și Sibiu, au luat decizia de a ridica un monument și un așezământ monahal în „Râpa robilor”. Concepția monumentului aparține arhitectului Anghel Marcu în colaborare cu arhitecții Nicolae Goga și Liliana Chiaburu. Lucrările de execuție s-au încheiat în 1999. În interiorul monumentului, pe pereții paraclisului, de-a lungul treptelor care conduc spre Altar, au fost așezate plăci de marmură albă pe care sunt înscrise numele deținuților trecuți prin închisorile comuniste din România. În dreptul celor executați în penitenciare, în fața numelor acestora, a fost trecută litera „e”. 
În 1997 monumentul și autorul lui au obținut premiul special în cadrul premiilor Arhitext Design. Monumentul este prezent în majoritatea ghidurilor turistice fiind vizitat de cei care trec prin orașul Aiud, pentru a aduce un omagiu celor care au suferit în temnițele României comuniste.

UNDE SE AFLĂ
© Primăria Municipiului Aiud 2022-2023, Toate drepturile rezervate