poca-header

Municipiul Aiud

Colegiul Național “Bethlen Gábor”

Colegiul Național “Bethlen Gábor”
CONTACT
str. Bethlen Gabor, nr. 1
0258861947
fax: 0258861947

În luna mai a anului 1622, Dieta Transilvaniei întrunită la Cluj a aprobat planul principelui Bethlen Gábor privind înființarea unei instituții de învățământ superior. Nobilimea dorea înființarea acesteia la Cluj. Voința principelui însă a fost hotărâtoare, astfel instituția care urma să poarte numele de Academicum Collegium sau Gymnasium Illustre a fost înființată la Alba Iulia. Scopul principelui a fost de a transforma Alba Iulia într-un ” Heidelberg al Estului “.
Dorind să asigure un învățământ de înalta calitate, principele a invitat profesori de la universitățile din vestul Europei.
În 1658 Colegiul a fost distrus în urma invaziei turco – tătare, după care s-a refugiat la Cluj.
În 1662 principele Apafi Mihály mută printr-o ordonanță sediul Colegiului din Alba Iulia la Aiud, în centrul domeniilor donate de către principele fondator.
În 1704 Aiudul si Colegiul au fost devastate de oștile austriece.
În 1711 rectorul Colegiului Pápai Pariz Ferencz obține cu acordul regelui Angliei un sprijin material din partea credincioșilor din Anglia, constând în 11.000 lire sterline pentru reclădirea școlii. Din aceste fonduri și din dobânzi s-a construit în cea mai mare parte acel complex de clădiri care alcătuiesc în prezent Colegiul Bethlen Gábor.
În 8 ianuarie 1849 Aiudul, considerat centru cultural și științific datorită Colegiului său, este devastat și distrus cu cruzime. A fost cea mai cumplită distrugere din istoria Aiudului și a Colegiului.
De la înființare și până în 1895 Colegiul a fost considerat instituție de rang academic cu trei facultăți: filologie, drept, teologie. După mutarea facultăților la Cluj în 1869, respectiv 1895, Colegiul Bethlen Gábor a fost considerat gimnaziu superior.
În 1948 în urma naționalizării, Colegiul își pierde domeniile și baza materială, iar caracterul confesional reformat i-a fost suspendat.
În 1976 a fost transformat în liceu industrial.
Începând din 1990 funcționează din nou ca liceu teoretic, din noiembrie 1993 poartă numele de Colegiu, în cadrul căruia funcționează clase primare, gimnaziale și liceale cu profil real, pedagogic, tehnologic și grădiniță. Colegiul dispune de internat și cantină.
În anul 2004 clădirile colegiului au fost retrocedate Eparhiei Refomate din Ardeal.
În perioada 2010-2016 clădirile principale și curtea colegiului au fost reabilitate de către Consiliul Local al municipiului Aiud prin Proiectul Reabilitare structurală și reparații capitale la Colegiul Național „Bethlen Gábor” din Aiud, jud. Alba -AB -II-m-A-00171- POR-Axa prioritară 3-Domeniul major de intervenție 3.4.

UNDE SE AFLĂ
© Primăria Municipiului Aiud 2022-2023, Toate drepturile rezervate