poca-header

Municipiul Aiud

Ponte de Sor - Portugalia

Ponte de Sor - Portugalia

La începutul lunii martie, 2003, doi tineri aiudeni, au fost primiti de primarul orasului Ponte de Sor, João José de Carvalho Taveira Pinto cãruia i-au înmânat CD-ul de prezentare al Aiudului din partea primarului municipiului Aiud, Liviu Octavian Rusu. La rândul sãu, primarul portughez a înmânat, prin intermediul celor doi aiudeni, o medalie de onoare a orasului Ponte de Sor primarului din Aiud precum si un CD cu orchestra Ligeira, orchestrã care este mândria orasului lor.
Orasul Ponte de Sor cu o suprafatã de 314 km2, este situat în districtul Portalegre, regiunea Alto Alentejo, având o populatie de 17620 locuitori, monumentele istorice, sporturile nautice si ecvestre fiind principalele atractii turistice.
Numele orasului (pod peste Sor) vine de la primul pod roman construit aici si care fãcea legãtura celui de-al III-lea drum militar între Lisabona si Merida. Zonã de instabilitate în timpul recuceririi Ponte de Sor, care initial a apartinut templierilor, a fost recuceritã de dusmanii Ordinului Sf. Benedict. Primul "Floral" (cartã prin care un monarh stabileste formarea administrativã a unui judet, drepturile, privilegiile si limitele) a fost acordat de Dioceza din Evora în 1611, si apoi ratificat de D. Manuel. La prãbusirea podului roman în timpul regelui João VI s-a construit podul de azi, care rezistã din 1822. Ponte de Sor a devenit oras în 1985. Sãrbãtoarea orasului este lunea de dupã Pasti.
A urmat o corespondentã între primãriile din Aiud si Ponte de Sor prin care se exprima dorinta ambelor orase de a stabili relatii de cooperare. Ca urmare a acestora, în perioada 14 - 20 august 2003 o delegatie a orasului Ponte de Sor - formatã din patru persoane, condusã primarul João José de Carvalho Taveira Pinto - împreunã cu orhestra Ligeira au sosit la Aiud. Vizita a fost un început în stabilirea unor relatii culturale, economico-sociale. Orchestra Ligeira a sustinut o reprezentatie în municipiul Aiud. 

Certificat de parteneriat
certificat

© Primăria Municipiului Aiud 2022-2023, Toate drepturile rezervate